Advies rond het coronavirus

Mobiliteit

  • Ga enkel buiten wanneer dat hoogst noodzakelijk is en doe de trajecten die je kent. Je wil voorkomen om onderweg hulp aan andere mensen te moeten vragen.
  • Bescherm jezelf wanneer je buiten gaat en draag handschoenen en, indien mogelijk, een mondmasker.
  • Het openbaar vervoer kan je best vermijden nu. Bij bussen kan je alleen nog langs de middendeur opstappen en niet meer vooraan. De nmbs biedt ook geen assistentie meer aan aan personen met een beperkte mobiliteit. Het is ook erg moeilijk om afstand te houden van andere mensen.

Hulp van derden

  • Je kan thuishulp inschakelen als je een aantal huishoudelijke taken niet (meer) rondkrijgt. Let wel, de opstart van een hulpvraag kan een tijdje duren. Je kan hier sneller gebruik van maken eens je al lid bent van een dergelijke organisatie.
  • Je kan ook beroep doen op vrijwilligers of mensen die bij je in de buurt wonen. Zij kunnen bijvoorbeeld boodschappen voor je meenemen wanneer ze voor zichzelf naar de winkel gaan. Je kan via Facebook groepen een oproep plaatsen of gebruik maken van Hoplr, de community van je buurt. Ook bij Listminut, een deeleconomieplatform dat mensen die hulp nodig hebben en dienstverleners uit hun buurt samenbrengt kan je een hulpvraag indienen. Dit kan via deze link.

Boodschappen

  • Je doet best geen boodschappen meer alleen, als dat betekent dat je begeleiding van het winkelpersoneel moet vragen.
  • Contacteer je lokale winkel, apotheker, bakker en dergelijke om je bestelling op voorhand te plaatsen en spreek af of zij het aan huis kunnen leveren of dat je het op een specifiek tijdstip komt oppikken. Vraag of de betaling via overschrijving, mobile banking, of Payconic kan om contact bij de betaling te vermijden.
  • Bij Colruyt is het mogelijk om je boodschappen volledig online te doen. Je kiest dan een tijdstip en afhaalpunt waar je zelf, een familielid, vriend, buur of vrijwilliger je boodschappen kan laten ophalen. Het kost je 5,50 euro tenzij je één van de door Colruyt gekozen producten aankoopt. De Collect & Go dienst wordt aangeboden zowel voor Colruyt, als voor Bio-Planet. Je kan de boodschappen voorlopig nog niet online betalen, dat gebeurt bij de afhaling. De website en applicatie zijn beide toegankelijk. Meer info vind je hier.
  • Via Delhaize kan je online of telefonisch je boodschappen doorgeven en ze ook aan huis laten leveren. De reserveringskost ligt tussen de 3 en 4 euro en de leveringskost bedraagt 9,95 euro. Meer info vind je hier.

Delhaize heeft ons laten weten dat door de coronacrisis de reserveringen nu  meestal een week volzet zijn. Elke nacht om 00u ’s nachts is er een nieuwe ronde beschikbaar.
Wat je best doet is dus bijvoorbeeld als je op donderdag voor de week erop vrijdag boodschappen wilt reserveren (vroeger kan voorlopig niet), dan plaats je je bestelling meteen na 00u.
Je kan je bestelling al klaarzetten, dus je winkelmandje al vullen voor 00u en dan enkel nog de bestelling plaatsen. Zorg wel dat wanneer je je bestelling plaatst, je deze niet meer aanpast, want dan  ben je misschien je virtuele plaats kwijt en kan het zijn dat je weer voor de volgende reserveringsronde moet wachten.

Maaltijden aan huis

Apps

Je kent al langer de populaire app’s die maaltijden aan huis leveren. Zij gaan ook nu door met hun dienstverlening en doen dit contactloos. Elke dienst heeft hier zijn eigen regels over opgesteld, maar over het algemeen gaat dit als volgt:  De koerier legt je bestelling ergens neer (meestal voor de deur), hij gaat achteruit en wacht tot je je bestelling zelf hebt opgenomen.
Vermeld dus op voorhand dat je slechtziend of blind bent en specifieer de plek waar ze best je maaltijd neerleggen. Bv. vlak voor de buitendeur die naar de inkomhal leidt.
Via volgende applicaties kan je je maaltijd aan huis laten leveren:

Traiteurs

Er zijn verschillende opties afhankelijk van waar je woont, om voor een langere periode (gevarieerd) maaltijden aan huis te laten leveren. Dit kan je best nagaan door even Traiteur + je woonplaats te Googlen.

Aan huis geleverde maaltijden

Veel gemeentes bieden een dienst aan waarbij je telefonisch maaltijden aan een democratische prijs kunt bestellen, die dan aan huis geleverd worden. Contacteer hiervoor je lokale zorgbedrijf of OCMW.

Hulpmiddelen

Het is belangrijk om je gezondheid goed op te volgen. Je kan je lichaamstemperatuur zelf monitoren met deze sprekende koortsthermometer. Als je merkt dat je koorts hebt, bel dan onmiddellijk je huisarts om verdere maatregelen te treffen.

Heb je dringend een hulpmiddel nodig? Wil je je kook- en bakkunsten eindelijk verder ontwikkelen maar heb je geen sprekende weegschaal? Wil je een aantal gezelschapsspelletjes kopen om te tijd mee te verdoen? Hieronder geven we enkele opties weer waar je online hulpmiddelen kan aanschaffen.

We zijn er om je te helpen

Heb je nog verdere vragen, lukt het niet het nummer van je lokale supermarkt te vinden of je lokale supermarkt te bellen? Kom je niet uit aan de website om online je boodschappen te doen? Wij zijn er voor jou! Stuur ons gerust een mailtje. Vergeet zeker niet je specifieke vraag, telefoonnummer en woonplaats te vermelden.

Scroll to top
Translate